Međunarodna pomoć i demokratizacija medija na zapadnom Balkanu: naučene lekcije

Policy memo „Međunarodna pomoć i demokratizacija na zapadnom Balkanu: naučene lekcije“ daje pregled primljene pomoći od međunarodne zajednice i njen utjecaj na proces demokratizacije medija u zemljama zapadnog Balkana.

Teme: Demokratizacija i mediji

Download

Investicija međunarodne zajednice od 269,2 miliona eura, koliko je ukupno ukloženo u medijske sisteme sedam zemalja zapadnog Balkana, rezultirale su različitim uspjehom, a dokazalo se da je presudni faktor kontekst koji se razlikuje od zemlje do zemlje.  Uprkos brojnim postignućima, nakon prestanka međunarodne pomoći veliki većina medijskih tržišta poprima prijašnji oblik, a najvećim neuspjehom može se smatrati proces uspostavljanja javnih emitera u navedenim zemljama. Detaljnu analizu veze međunarodne pomoći i demokratske transformacije medija u pet zemalja Zapadnog Balkana možete pročitati u ovom policy memou, u kojem se nalaze i preporuke za unapređenje navedenih medijskih sistema.

Policy memo možete preuzeti OVDJE.

Ova publikacija nastala je u okviru projekta “Razvoj funkcionalnih medijskih institucija na zapadnom Balkanu – komparativna studija”, koji su 2012. i 2013. proveli Centar za društvena istraživanja “Analitika” iz Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Centrom za istraživanje i kreiranje politika (Center for Research and Policy Making) iz Makedonije, Albanskim medijskim institutom (Albanian Media Institute) iz Albanije, te organizacijom Demokratija za razvoj (Democracy for Development) sa Kosova.