Međunarodna podrška medijima Bosne i Hercegovine: pouke
Bosna i Hercegovina je tokom prethodne dvije decenije imala značajne koristi od obimne i dugotrajne međunarodne podrške medijima: pravni okvir je temeljito reformiran; uspostavljeni su regulatorni i samoregulatorni mehanizmi; nezavisni i komercijalni mediji dobili su znatnu podršku; izgrađen je javni radiotelevizijski sistem. 
Teme: Demokratizacija i mediji
Tarik JusićNidžara Ahmetašević

Download

Ipak, mnoge su reformske inicijative naišle na žestok otpor, dok su neke ili sasvim propale ili tek djelimično uspjele. U nekim su slučajevima reformski procesi zaustavljeni ili poništeni čim su donatori i međunarodni akteri reducirali svoj angažman. 
 
Ovaj policy brief bavi se kompleksnim odnosom lokalnog okruženja i medijskih reformi iniciranih programima međunarodne pomoći. Cilj je identificirati neke od glavnih izazova s kojima se suočavaju programi podrške medijima u zemlji, a onda kroz te primjere izvući pouke za slične projekte u budućnosti.  
 
Policy brief je pripremljen u okviru projekta „Razvoj funkcionalnih medijskih institucija na Zapadnom Balkanu“ koji su tokom 2012. i 2013. godine implementirali Analitika - Centar za društvena istraživanja iz Bosne i Hercegovine, Center for Research and Policy Making (CRPM) iz Makedonije, Albanian Media Institute (AMI) iz Albanije i  Democracy for Development (D4D) sa Kosova.
 
Projekat finansira Regionalni program za promociju istraživanja na Zapadnom Balkanu (RRPP), koji je usmjeren na poticanje i promoviranje društvenih istraživanja na Zapadnom Balkanu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija). RRPP programom koordinira i upravlja Međufakultetski institut za centralnu i istočnu Evropu (IICEE) pri Univerzitetu u Frajburgu (Švicarska). Program je u potpunosti finansiran od strane Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), Federalni odjel za inostrane poslove.