“International Journal of Digital Television” objavio akademski tekst Davora Marka o ulozi programa podrške medijima u izgradnji medijskih institucija u Srbiji

Tekst istražuje u kojoj mjeri su medijske institucije u Srbiji, osnovane i podržane kroz programe pomoći medijima, dostigle nivo održivosti i funkcionalnosti. Analizirajući procese osnivanja i promjena nastalih u javnim servisima u Srbiji, autor razmatra glavna dostignuća, nastale propuste i izazove programa pomoći medijima koji imaju za cilj da doprinesu demokratizaciji Srbije. Koristeći slučaj RTV Srbije, autor istražuje šta se dešava sa uvezenim modelima kada se primijene na novonastale medijske sisteme tranzicijskih društava.

Ovaj stručni rad nastao je kao rezultat regionalnog istraživačkog projekta Razvoj funkcionalnih medijskih institucija na Zapadnom Balkanu – Komparativna studija, u okviru kojeg su analizirani učinci i uspješnost programa medijske pomoći u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji i Srbiji tokom 2012. i 2013. godine. Projekat su zajednički implementirali Centar za društvena istraživanja Analitika, Center for Research and Policy Making iz Makedonije, Albanian Media Institute i Democracy for Development sa Kosova, a finansirao ga je Regional Research Promotion Programme (RRPP) Western Balkans (Regionalni program za promociju istraživanja na Zapadnom Balkanu).

Programmes