Radionica: Istraživačko novinarstvo - pouzdan izvor za rad pravosuđa

Adresa:

Hotel NOVOTEL Sarajevo Bristol, Fra Filipa Lastrića 2

Centar za društvena istraživanja Analitika organizira radionicu „Istraživačko novinarstvo: pouzdan izvor za rad pravosuđa”, koja će se održati 26. oktobra 2018. godine od 09:45 do 16:00 sati, u hotelu NOVOTEL Sarajevo Bristol u Sarajevu.

Polaznici radionice imaće priliku da nauče kako da na temelju najviših standarda novinarstva prikupe i analiziraju zvanične informacije i na temelju njih kreiraju medijski sadržaj koji će dovesti do reakcije javnosti i pravosuđa. 

Tokom radionice polaznici će biti upoznati sa najboljim praksama objektivnog izvještavanja, razlikama između običnog i istraživačkog novinarstva, te metodama prikupljanja informacija koje podrazumijevaju korištenje Zakona o slobodi pristupa informacijama. Također, polaznici radionice imaće priliku da saznaju više o istraživačkim postupcima, tehnikama kreiranja baza podataka i rada sa velikim količinama podataka, provjerama činjenica i načinima pisanja istraživačkih priča. Učesnici će biti upoznati i sa načinom nastajanja pojedinih istraživačkih priča CIN-a koje su navele tužioce da pokrenu istrage i podignu optužnice za korupciju, te blokiraju imovinu osumnjičenih. 

Ciljana grupa: mladi, ali i iskusniji novinari koji su zainteresirani za metode i prakse istraživačkog novinarstva, naročito u kontekstu istraživanja i dokumentovanja korupcije

Broj učesnika: maksimalno 20 polaznika

Program radionice možete preuzeti OVDJE.

Svoje učešće možete potvrditi putem e-maila: nermina.sadikovic@analitika.ba najkasnije do 19.10.2018. godine.

Voditelj radionice: Azhar Kalamujić, radio je u sarajevskom Oslobođenju, izvještavao za Glas Amerike i Radio France Internationale, te pisao za Reporter iz Banje Luke. Dobitnik je godišnjih nagrada Oslobođenja u 2000. i 2002. godini za tekstove o korupciji u institucijama i javnim kompanijama. U CIN-u je zaposlen od septembra 2007. godine, gdje je  kao novinar i urednik sudjelovao u raznim istraživanjima koja su nagrađena u inostranstvu. Sa kolegicom Jasnom Fetahović, 2017. godine je proglašen za novinara godine u Bosni i Hercegovini.

Radionica se organizira u okviru projekta “Integritet kroz pravdu: neovisni monitoring civilnog društva i procjena pravosudnog odgovora na korupciju”, koji  finansira Evropska unija i Fond otvoreno društvo BiH.

Teme: Pravosuđe i pristup pravdi
Programi: Javno pravo