Između finansijske stabilnosti i političke zavisnosti: Propitivanje modela finansiranja javnih radiotelevizijskih servisa u Crnoj Gori

Nataša Ružić

Nakon donošenja neophodnog zakonodavstva 2002. godine, bivši državni emiter RTCG je transformisan u javni servis. Uprkos novousvojenom zakonu koji je prihvatio principe, standarde i preporuke evropskih aktera, praksa i urednička politika su ostale iste kao i u periodu kada je RTCG bila državna medijska kompanija.

Blog na engleskom jeziku je dostupan OVDJE.

Ova publikacija je pripremljena u okviru projekta “Perspektive i razvoj javnih emitera: Komparativna studija razvoja javnih radiotelevizijskih servisa na Zapadnom Balkanu u svjetlu EU integracija”, koji izučava poziciju, ulogu, funkcionisanje i perspektive razvoja javnih radiotelevizijskih servisa u sedam zemalja Zapadnog Balkana – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji i Srbiji, uzimajući u obzir specifične kontekste u kojima su se javni emiteri razvijali i ulogu koju je Evropska unija odigrala u ovim procesima. Projekat implementira Centar za društvena istraživanja Analitika, u saradnji sa Univerzitetom u Fribourgu.

Projekat finansira Švicarska nacionalna fondacija za nauku, u okviru SCOPES programa naučne saradnje između Istočne Evrope i Švicarske (Scientific cooperation between Eastern Europe and Switzerland).