Promocija pilot-izvještaja „Monitoring odgovora pravosuđa na korupciju u Bosni i Hercegovini“

Adresa:

Hotel Courtyard by Marriott, Sarajevo (Skenderija 1)

Uprkos brojnim inicijativama međunarodnih donatora i domaćih aktera, usmjerenim na jačanje kapaciteta pravosuđa u borbi protiv korupcije, istraživanja i izvještaja koji se bave problematikom procesuiranja koruptivnih krivičnih djela u BiH nema mnogo. Tome ne idu u prilog neujednačenost statističkih podataka o radu sudova i tužilaštava u ovoj oblasti, te nedosljedna primjena proaktivne transparentnosti tih institucija. 

Centar za društvena istraživanja Analitika organizira promociju pilot-izvještaja „Monitoring odgovora pravosuđa na korupciju u BiH”, koja će se održati 6. oktobra 2017. godine od 12:00 do 14:00 sati, u hotelu Courtyard by Marriott u Sarajevu.

Promocija će biti prilika da se prezentiraju i diskutiraju nalazi pilot-istraživanja, te predstavi sveobuhvatna metodologija za praćenje odgovora pravosuđa na korupciju. 

Pilot-izvještaj se zasniva na rezultatima istraživanja, čiji je temeljni cilj bio na sistematičan i metodološki rigorozan način procijeniti ukupni kvalitet odgovora pravosuđa na korupciju u BiH. Za potrebe ovog istraživanja u njegovoj pilot-fazi, fokus je stavljen na statistiku, transparentnost pravosudnih institucija, te kvalitet sudskih i tužilačkih akata u predmetima vezanim za koruptivna krivična djela. Uvidom u sudsku praksu iz oblasti koruptivnih krivičnih djela u BiH, ovaj izvještaj omogućava dublje i sistematičnije razumijevanje izazova s kojima se pravosudni sistem suočava u oblasti procesuiranja korupcije, a posebno u odnosu na vlastite kapacitete da se nosi s tom kompleksnom problematikom. Ova inicijalna publikacija predstavlja uvod u planiranu seriju redovnih izvještaja, koji će pratiti trendove u ovoj oblasti. 

Program događaja možete preuzeti OVDJE.

Svoje učešće možete potvrditi putem e-maila: nejra.mulavdic@analitika.ba 4.10.2017. godine.

vaj događaj organizuje se u okviru projekta “Integritet kroz pravdu: neovisni monitoring civilnog društva i procjena pravosudnog odgovora na korupciju”, koji zajednički implementiraju Centar za društvena istraživanja “Analitika” i Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN).

 

                                                                                                                                                                                                                    

Teme: Pravosuđe i pristup pravdi