Davor Marko

Istraživački saradnik

Ekspertize

Mediji i različitosti

Manjinski mediji

Medijske politike

Medijski razvoj

Biografija

Davor Marko radi kao istraživački saradnik u Analitici. Doktorski je kandidat na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu (Srbija) iz oblasti kulture i medija. Magistrirao je na programu ljudskih prava i demokratije, Centra za interdisciplinarne studije u Sarajevu. Posljednjih deset godina radio je u Sarajevu kao akademski tutor, istraživač/analitičar u oblasti medija, te koordinator projekata. Kao saradnik Univerziteta u Edinburgu, Fakulteta političkih nauka iz Beograda, Media plana, Mediacentra, Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, Novosadske novinarske škole, učestvovao je u brojnim analizama medijskih sadržaja, sa fokusom na medijski tretman različitosti, manjina, religija te načina na koji se konflikt predstavlja u medijskom diskursu.

Od 2012. radi kao medijski konsultant za Univerzitet u Edinburgu, Velika Britanija, i to na projektima politike državljanstva na prostoru bivše Jugoslavije (http://www.citsee.ed.ac.uk/) i analize faktora pomirenja i izgradnje povjerenja u Bosni i Hercegovini (https://povjerenje.wordpress.com/). Bio je stipendista Otvorenog društva BiH kada je istraživao ulogu medijskih asocijacija u profesionalizaciji medijskog prostora i zaštite prava novinara. Bio je urednik magazina Novi pogledi, koji izdaje Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije, časopisa o radu sa mladima "Iuventa", koji izdaje Institut za razvoj mladih Kult, a sarađivao je i sa brojnim medijima i magazinima iz regiona, poput beogradskog Ekonomista, sarajevskih Dana i Oslobođenja, mostarskog Statusa, online magazina Puls demokratije. Njegova autorska knjiga "Zar na Zapadu postoji neki drugi Bog?" (Mediaplan, 2009), tretira odnos medija u BiH i regionu prema islamu, sa Eldarom Sarajlićem kourednik je knjige "State or Nation? Challenges for Political Transition of Bosnia and Herzegovina" (2011), dok je 2013. godine uredio knjigu o načinima i kvalitetu izvještavanja medija na manjinskim jezicima na prostoru bivše Jugoslavije.

Radno Iskustvo

Konsultant, istraživač, Univerzitet u Edinburghu, Velika Britanija (2011- )

Urednik, trener, konsultant, Institut za razvoj mladih KULT, Sarajevo (2012- )

Akademski tutor, Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije, Sarajevo (2008-2011)

Projekt koordinator i istraživač, Media plan institut, Sarajevo (2006-2008)

Novinar, urednik, Subotičke novine (2004-2005)

Obrazovanje

Doktorski kandidat (2011 - ), Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu

Diploma u islamskim naukama (2009), Fakultet islamskih nauka, Sarajevo

MA iz ljudskih prava i demokratije (2006), Univerzitet u Sarajevu/Univerzitet u Bolonji

BA iz novinarstva (2004), Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu

Specijalizacija iz TV novinarstva (2004), Visoka škola novinarstva Mediaplan, Sarajevo/Visoka škola novinarstva Lille, Francuska