Intersekcijske nejednakosti u socijalnoj zaštiti u Bosni i Hercegovini: Rezultati empirijske studije

Aktuelne analize i stručne diskusije u oblasti socijalne zaštite ukazuju na to da je postojeći sistem socijalne zaštite u Bosni i Hercegovini fiskalno neodrživ, nepravedan, neefikasan i ne uspijeva odgovoriti na potrebe stanovništva koje se nalaze u najnepovoljnijem položaju.

Teme: Socijalna zaštitaAnaliza javnih politika
Aida MalkićTea Hadžiristić
Editor

Download

Stoga je cilj studije „(Ne)jednakosti u socijalnoj zaštiti: višerazinska analiza intersekcionalnosti u pružanju socijalne pomoći – komparativna studija" bio da se kroz intersekcionalni pristup istraži da li, na koji način i u kojoj mjeri postoje nepodudarnosti između stvarnih potreba osoba koje primaju ili bi trebale primati socijalnu pomoć, načina na koji ih društvo percipira, te samog sistema socijalne zaštite, odnosno javnih politika u ovoj oblasti.

Jedan od glavnih zaključaka ovog istraživanja jeste da se osobe koje jesu, ili bi trebale biti, korisnici sistema socijalne pomoći u BiH, suočavaju s intersekcijskim nejednakostima koje neupitno pogoršavaju lošu situaciju u kojoj već žive, stvarajući prepreke u njihovim strategijama nošenja sa svakodnevnim izazovima. Također, nalazi ukazuju na to niti sistem socijalne zaštite, niti politike u ovoj oblasti ne adresiraju adekvatno višestruke izvore nejednakosti. 

Izvještaj je pripremljen u okviru projekta „(Ne)jednakosti u socijalnoj zaštiti: višerazinska analiza intersekcionalnosti u pružanju socijalne pomoći – komparativna studija“ koga u suradnji implementiraju European Policy Institute – Skopje i Centar za društvena istraživanja Analitika. Projekat je realiziran uz finansijsku podršku Regionalnog programa za promociju istraživanja na Zapadnom Balkanu (RRPP).

Studiju možete preuzeti OVDJE.

 

Vezane Publikacije

Sistem socijalne pomoći u Bosni i Hercegovini: Zanemareni potencijal aktivnih socijalnih politika