Transparentnost ugovora o javnim nabavkama

Adresa:

Srpska 9, 78000 Banja Luka

Sklapanjem ugovora o javnim nabavkama započinje nova, posttenderska faza u ostvarivanju javne nabavke, u kojoj se mogu pojaviti zlouptrebe koje negativno utječu na učinkovitost sistema javnih nabavki.

„Transparentnost ugovora o javnim nabavkama“ naziv je stručne rasprave koja će se održati 12. maja 2016. godine u Hotelu Talija, Banja Luka.

 Negativni ekonomski učinci poput korupcije, nepotizma ili pogodovanja, ne moraju biti nužno vezani za proceduru koja prethodi sklapanju ugovora, već se mogu pojaviti i u posttenderskoj fazi javne nabavke. Iz tog razloga, od ključne važnosti je osigurati objavu ugovora o javnim nabavkama, kao i objavu izmjena tih ugovora tokom realizacije.

Istraživanja u ovoj oblasti ukazuju da je pitanje transparentnosti ugovora o javnim nabavkama neuralgična tačka bosanskohercegovačkog sistema javnih nabavki.  Stoga, u fokusu ove stručne rasprave bit će zakonski okvir koji uređuje pitanje objavljivanja ugovora o javnim nabavkama i objavljivanja izmjena ugovora u BiH, s ciljem isticanja pozitivnih strana, ali i nedostataka transparentnosti tih ugovora.

Stručna rasprava se realizira u okviru projekta „Otvorene javne nabavke u Bosni i Hercegovini“, koji finansira Evropska unija. Projekt zajednički provode Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Centar za društvena istraživanja Analitika i Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI).

Teme: Transparentnost i otvorena vlast
Programi: Javna uprava