Analitika postala pridružena članica PASOS-a

Razmjena iskustava među članicama, povećanje uticaja svake od članica, unapređenje kvalitete istraživanja kroz razvoj standarda samo su neki od ciljeva kojima ova mreža teži.

Pod sloganom "Jačanje centara za javne politike kako bi 'otvoreno društvo' zaista funkcionisalo" PASOS okuplja istraživačke organizacije iz oblasti javnih politika s ciljem da promoviše i štiti demokratiju, ljudska prava i vrijednosti otvorenog društva. To uključuje i vladavinu prava, dobru upravu, te ekonomski i društveni razvoj, kroz pružanje podrške organizacijama civilnog društva koje individualno i zajednički potiču učešće javnosti u javnim politikama, kako na nivou Evropske unije, tako i u drugim evropskim i globalnim strukturama, ali i širem susjedstvu Evrope i Centralne Azije.

Među članicama PASOS-a za sada ima 37 centara koji se bave istraživanjima u oblasti javnih politika, te sedam pridruženih članica.

Prioritetne oblasti projekata i aktivnosti koje ova organizacija provodi su demokratija i ljudska prava, dobra uprava, otvorena ekonomija, održivi razvoj, te međunarodna saradnja.

Više informacija o PASOS-u možete pronaći na www.pasos.org.