Neizvjesna budućnost: centri za istraživačko novinarstvo u Srbiji i Bosni i Hercegovini

Ovaj rad istražuje kako su na medijski sektor u Srbiji i Bosni i Hercegovini, u posljednje dvije decenije utjecali programi međunarodne podrške medijima. Rad je nastao kao rezultat komparativnog istraživačkog projekta koji analizira rezultate i izazove međunarodne podrške medijima u zemljama Zapadnog Balkana. 

Teme: Demokratizacija i mediji
Nevena Ršumović
Editor

Download

Publikacija je objavljena kao dio istraživačkog serijala o međunarodnoj podršci medijima u zemljama Zapadnog Balkana koji analizira razvoj nezavisnih i funkcionalnih medijskih institucija u zemljama Zapadnog Balkana: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji i Srbiji. Publikacije iz ovog serijala posebno se bave medijskim institucijama na koje su utjecali programi međunarodne podrške medijima. Pitanja na koja istraživanje pokušava odgovoriti su: Da li vanjske intervencije mogu rezultirati kreiranjem održivih nezavisnih institucija? Kako sam kontekst utječe na razvoj nezavisnih institucija koje su uspostavljene zahvaljujući vanjskim uticajima? Kako interakcija između domaćih i međunarodnih aktera oblikuje ishode institucionalne izgradnje? Temeljna vodilja istraživanja jeste pokušaj odgovora na pitanje da li se ‘modeli’ medijskih sistema koji su razvijeni na Zapadu mogu primjenjivati u zemljama u kojima je demokratija manje konsolidirana. 
 
Publikacija je pripremljena u okviru projekta „Razvoj funkcionalnih medijskih institucija na Zapadnom Balkanu – Komparativna studija“ koji je tokom 2012. i 2013. godine, implementirala Analitika-Centar za društvena istraživanja iz Bosne i Hercegovine  u saradnji sa Center for Research and Policy Making (CRPM) iz Makedonije,  Albanian Media Institute (AMI) iz Albanije i  Democracy for Development (D4D) sa Kosova.
 
Projekat finansira Regionalni program za promociju istraživanja na Zapadnom Balkanu (RRPP), koji je usmjeren na poticanje i promoviranje društvenih istraživanja na Zapadnom Balkanu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija). RRPP programom koordinira i upravlja Međufakultetski institut za Centralnu i Istočnu Evropu (IICEE) pri Univerzitetu u Frajburgu (Švicarska). Program je u potpunosti finansiran od strane Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), Federalni odjel za inostrane poslove.