Radionica “Trening-trenera”

Adresa:

Hotel NOVOTEL Sarajevo Bristol, Fra Filipa Lastrića 2

9. i 10. novembra 2017. godine Akademija Clingendael je održala radionicu "Trening-trenera" u Sarajevu. Ovo je bila prva radionica od serije radionica koje su finansirane od strane holandske ambasade MATRA fonda, a koja je organizovana u okviru saradnje između Instituta Clingendael i Analitike. Trener iz Akademije Clingendael za ovu radionicu bio je Adriaan Zondag, trener i istraživač.

Analitika je pozvala 15 učesnika, od kojih su učesnici bili osoblje iz Analitike, i iz drugih istraživačkih organizacija i državni službenici iz različitih ministarstava i agencija iz Bosne i Hercegovine.

Ova radionica imala je dva cilja:
1.    Povećati kapacitete učesnika da razviju i organizuju kvalitetne  obuke za profesionalce
2.    Ojačati prezentacijske vještine i kapacitete učesnika za obučavanje

Tokom prvog dana radionice, učesnici su saznali više o sopstvenim stilovima učenja kroz samoocjenjivanje i razmatrali kako se različiti stilovi mogu ugraditi u program obuke. U podgrupama su radili na izradi sedmičnog programa obuke, o kojem se naknadno diskutovalo. Tokom završnog dijela dana predstavljeni su različiti digitalni alati i kako ih koristiti u okviru programa obuke.

rsz_dsc_0002.jpg

Tokom drugog dana radionice učesnici su imali priliku naučiti  kako uključiti interaktivne oblike obuke u okviru jedne trening sesije i kako podstaći interaktivnost među učesnicima, kako na velikim događajima kao što su kongresi, tako i tokom manjih trening sesija. Na kraju dana učesnici su pripremili svoje kratke prezentacije i održali svoje prezentacije ispred grupe. Ostali učesnici i trener su dali povratne informacije o stilu prezentacije i savjete za poboljšanje.

Ovaj trening dio je projekta “Znanjem do politika: Unaprijeđivanje kapaciteta i procesa za razvoj javnih politika u Bosni i Hercegovini” koji implementiraju Centar za društvena istraživanja Analitika i Nizozemski institut za međunarodne odnose “Clingendael”, u partnerstvu sa Agencijom za državnu službu Bosne i Hercegovine. Projekat se finansira kroz MATRA program u okviru Fonda za regionalna partnerstva Ministarstva inostranih poslova Nizozemske.

ANALITIKA.png  CLINGEN FINAL.png  ADS.png

Teme: Institucionalno komuniciranje