Zašto BiH treba pristupiti Partnerstvu za otvorenu vlast

Policy memo Analitike ističe razloge zbog kojih bi Bosna i Hercegovina trebala pristupiti međunarodnoj inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast.

Teme: Uprava i uslugeParticipatorno donošenje odlukaTransparentnost i otvorena vlastInstitucionalno komuniciranje

Download

Cilj multilateralne inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast  (Open Government Partnership – OGP) jest podstaći vlade širom svijeta da poduzmu konkretne mjere kako bi se unaprijedila transparentnost i odgovornost javnih institucija, učešće građana u donošenju odluka i korištenje novih tehnologija za što bolju javnu upravu. Do sada je šezdeset država pristupilo ovoj inicijativi, uključujući sve države zapadnog Balkana osim Bosne i Hercegovine i Kosova.

Više je razloga zbog kojih bi i Bosna i Hercegovina trebala pristupiti Partnerstvu za otvorenu vlast: najprije, građani imaju visoka očekivanja kada je riječ o nivou otvorenosti javne uprave, a istraživanja istovremeno bilježe izrazito nizak stepen povjerenja građana u institucije vlasti i političke strukture u BiH, što bi trebao biti signal vlastima da su promjene neophodne. Pored toga, BiH bi se pridružila drugim državama iz regiona i svijeta i pokazala da je privržena principima otvorene vlasti i procesima suštinske reforme javne uprave. Konačno, kroz inicijativu Partnerstva za otvorenu vlast institucije BiH imale bi na raspolaganju ekspertizu, tehničke i druge resurse koje mogu koristiti za unapređenje svog rada i podršku reformskim procesima.

Publikacija je rezultat projekta "Zagovaranje za otvorenu vlast: Pravo da znam u Jugoistočnoj Evropi," koji finansiraju Evropska unija i Fond otvoreno društvo BiH.

Policy memo možete preuzeti OVDJE.