Vodič za otvaranje javnih podataka u javnim institucijama u Bosni i Hercegovini

Javne institucije posjeduju velike količine podataka koji se u današnje vrijeme sveopće informatičke revolucije smatraju novim gorivom za stvaranje ekonomskoga rasta i novoga zapošljavanja. Iz tog razloga za takvim podacima vlada veliki interes privatnog sektora, donatora, fondacija, međunarodnih organizacija i organizacija civilnoga društva, akademske i istraživačke zajednice, medija, ali i društva u cjelini.

Teme: Transparentnost i otvorena vlast
Tomislav Vračić

Download

Stoga, neophodno je da javne institucije prepoznaju svoju vrlo važnu ulogu proizvođača podataka te da postanu aktivan sudionik u ovom procesu i omoguće stvaranje društvenih i privrednih koristi, koje mogu proizaći iz otvaranja javnih podataka.

Centar za društvena istraživanja Analitika predstavlja Vodič za otvaranje javnih podataka u javnim institucijama u Bosni i Hercegovini koji treba poslužiti javnim institucijama, bez obzira na to da li imaju prethodno iskustvo u otvaranju javnih podataka ili ne.

Cilj je da institucije uz pomoć ovog dokumenta uporede svoje dosadašnje aktivnosti u objavi otvorenih javnih podataka te da omoguće ostvarenje društvenih i ekonomskih koristi u Bosni i Hercegovini koji proizlaze iz korištenja otvorenih javnih podataka.

Vodič možete preuzeti OVDJE.