Skrb o skrbnicima: analiza politika neformalne njege u Bosni i Hercegovini

Osobe koje pružaju neformalnu njegu nisu prepoznate u sistemu dugoročne njege u Bosni i Hercegovini (BiH). Postojeće mjere iz domena dugoročne njege su primarno usmjerene na osobe kojima je potrebna njega, pri čemu su potrebe neformalnih njegovatelja skoro u potpunosti zanemarene. 

Teme: Socijalna zaštitaAnaliza javnih politika

Download

Osnovni cilj ovog policy brief-a bio je analizirati stanje u oblasti dugoročne njege s fokusom na neformalnu njegu u BiH i predstaviti međunarodne prakse u ovoj oblasti, koja je u većini zemalja Evropske unije prepoznata i sistemski uređena kroz različite vidove podrške i usluga neformalnim njegovateljima. Na osnovu identificiranih nedostataka i primjera dobre prakse u drugim zemljama, formulirano je nekoliko preporuka za sistematsko rješavanje pitanja neformalne njege u BiH.

Policy brief je pripremljena u okviru projekta „Skrb o skrbnicima: analiza politika neformalne njege u Makedoniji i Bosni i Hercegovini“ koga u suradnji implementiraju European Policy Institute – Skopje i Centar za društvena istraživanja Analitika. Projekat je realiziran uz finansijsku podršku Regionalnog programa za promociju istraživanja na Zapadnom Balkanu (RRPP).

Policy brief možete preuzeti OVDJE.