Ključni problemi u javnim nabavkama u BiH: Iskustva privrednih subjekata

Policy brief "Ključni problemi u javnim nabavkama u BiH: Iskustva privrednih subjekata" sumira glavne rezultate istraživanja o preprekama sa kojima se privredni sektor suočava u postupcima javne nabavke u BiH.

Teme: Uprava i uslugeTransparentnost i otvorena vlastInstitucionalno komuniciranje

Download

Rezultati istraživanja pokazuju da se problemi javljaju u svim fazama javnih nabavki, od pripreme postupka, ocjenjivanja ponuda do realizacije ugovora. Problematičnim su ocijenjeni kvalifikacijski kriteriji, koji ostavljaju previše slobode ugovornim organima prilikom bodovanja ponuda ili su neproporcionalni predmetu nabavke. Odgovori ispitanika ukazuju da cijene tenderske dokumentacije kao i visina naknada za pokretanje žalbenog postupka imaju ograničavajući efekat na privatne kompanije koje učestvuju u postupcima javne nabavke. Značajan broj ispitanih smatra da su izmjene uslova ugovora o javnoj nabavci nakon potpisivanja raširena pojava u javnim nabavkama.

Korupcija u obliku mita ili druge vrste zloupotrebe javnih ovlasti za ličnu korist, prema odgovorima ispitanika, prisutna je u javnim nabavkama u BiH. Predstavnici privatnih kompanija imaju jako malo povjerenja u sistem javnih nabavki, kao i u mogućnost da će koruptivne radnje i neodgovorno trošenje javnih sredstava biti sankcionirani.

Među poslovnom zajednicom široko je zastupljeno mišljenje da su političke i lične veze jedan od presudnih faktora za dobijanje poslova na javnim nabavkama. Značajan broj predstavnika privrednog sektora naveo je da su kompanije prinuđene da učestvuju u koruptivnim radnjama kako bi opstale na tržištu, te da je prihvatljivo plaćati određeni procent kako bi se dobio posao na javnim nabavkama.

Policy brief je objavljen u okviru projekta “Otvorene javne nabavke u Bosni i Hercegovini”, koji zajednički implementiraju Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Centar za društvena istraživanja “Analitika”i Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI). Projekt finansira Evropska unija, a sufinansira Vlada Velike Britanije.

Policy brief na lokalnim jezicima možete preuzeti OVDJE.

Policy brief na engleskom jeziku možete preuzeti OVDJE.

Vezane Publikacije

Mapping of Key Obstacles to Equal Participation of Private Companies in Public Procurement in Bosnia and Herzegovina